سینما و ادبیاتگوناگون

سنجرخان واقعی کیست+ عکس و بیوگرافی

سریال سنجرخان که این روزها از تلویزیون پخش می‌شود داستان واقعی مردی شجاع از دیار کردستان است.

سنجرخان وزیری که به سردار اکرم معروف بوده‌است هرچند در نهایت به دست برادرش کشته می‌شود اما با بیرون کردن روس‌ها و انگلیس‌ها از دیارش نام خود را در تاریخ ثبت کرد.

فرشید گویلی بازیگری اهل سنندج است که نقش سنجرخان را در سریال سنجرخان بازی می‌کند. در این سریال سنجرخان فردی جوانمرد و جسور توصیف شده‌است.

 

سنجرخان وزیری معروف به سردار اکرم، فرزند حاج یوسف مالک روستای نران از توابع شهر سنندج و فرزند جیران خانم از خانواده اردلان (خاندان حاکم کردستان) و فرزند چهارم از ۹فرزند خانواده است که  بعد از فوت پدر به علت خصومت برادرانش با وی (سنجرخان و یکی از برادرانش از مادری دیگر بودند) مجبور به ترک روستا و زادگاه خود می‌گردد و بعد از خریداری کردن زمینی در روستای میانگوران دهگلان درمشغول به کار کشاورزی و دامداری می‌شود. او با واگذاری خانه و زمین به کشاورزان عده‌ای از مردم همان منطقه را به دور خود جمع می‌کند. سنجرخان همزمان با کارهای کشاورزی و دامداری، رعیت و افراد روستای خود را به کار یادگیری سواری و آموختن فنون جنگاوری وا میدارد.

37939 577

سنجرخان علیه روسیه و انگلیس‌ها

در این زمان که روس‌ها مناطق مختلف ایران از جمله کردستان را اشغال کرده‌اند و آزار و اذیت مردم به جایی رسید که مردم از جنگ جویان میهن دوست تقاضای کمک و یاری کردند. سنجرخان با آگاه شدن از عمق بحران و فشارهای زیاد اشغالگران با فرستادن نامه‌هایی به حاکم سنندج و اجازه از آنها، درخواست اذن جنگ و همچنین در اختیار گذاشتن نیروی جنگی برای انجام چنین امری را می‌کند که البته با مخالفت حاکم سنندج رو به رو می‌شود و درنهایت اصرار و درخواست‌های زیاد سنجرخان، حاکم سنندج را برآن می‌دارد که جهت جلوگیری از سرکشی و اغتشاش قشونی متشکل از قوای انگلیسی که آنموقع در کردستان جولان می‌دادند را جهت سرکوب اعزام می‌نماید که به جنگ میان سنجرخان و انگلیسی‌ها می‌انجامد.

 

با شکست انگلیسی‌ها راه جنگ با روس‌ها برای این شورشی جنگجو هموارتر می‌شود و این بار بدون اجازه و اذن از کسی، خود جوش و با اتکا به نیروهای مردمی روستاهای اطراف سنندج و جوانان گرد آمده بود، راهی میدان مبارزه و نبرد با روس‌ها می‌گردید.

 

جنگ با روس‌ها از روستاهای اطراف کامیاران شروع می‌شود و روس‌ها را تا شهر سنندج فراری می‌دهند. در شهر سنندج و در جنگ حوالی روستای صلوات آباد بعد ازشکست روس‌ها و تعقیب آنان گلوله‌ای ازدشمن به سنجرخان اصابت می‌کند و زخمی شدید بر می‌دارد. با التیام یافتن سنجرخان از آن زخم، این بار با ندایی در خواب سودای جنگی تازه در سر می‌پروراند.

 

با فراهم کردن سوارانی ازروستاهای اطراف و با یاری مردم دوباره راهی میدان می‌شود و در دره سنجر خان مابین روستاهای میانگوران وگزگزاره سفلی ازتوابع بخش بلبان آباد شهرستان دهگلان، روس‌ها را در پی یک نبرد سخت شکست و فراری داده و با به دست آوردن مقدار زیادی غنایم جنگی سبک و سنگین و مهمات به جنگ‌های بعدی ادامه می‌دهد.

 

ادامه جنگ‌ها و فتح و پیروزیهای پیاپی سنجر خان تعجب تمام رجال مملکت را در پی دارد، سیل پیشکشی‌ها و هدایا از اطراف واکناف سرازیرمی‌شود پیشنهادهای زیادی برای همکاری دریافت می‌دارد که اکثر آنها به موقع و بعضی واقعی نبود. جنگ‌ها به شهرهای دیواندره و سقز کشیده می‌شود و در اکثر مناطق سواران سنجر خان و یارانش موفق به شکست روس‌ها و آزاد سازی مناطق مذکور می‌گردند.

 

باهمکاری یکی از حاکمان منطقه سقز و بوکان به نام حشمت الملک خان روس‌ها را تا پل منجیل فراری می‌دهد و به عقب م‌یراند و تمامی خاک کردستان را از نیروهای روسی پاکسازی می‌کند. پس از آن نامه‌ای به میرزا کوچک خان می‌نویسد و میرزا را از کار روس‌ها آگاه می‌کند که آنها را از کردستان فراری داده‌ام و اکنون نوبت شماست. میرزا هم درکنار پل منجیل با نیروهای روسی درگیر می‌شود و در این جنگ تلفات زیادی بر نیروهای روس وارد می‌گردد.

 

سنجر خان بعد از خاتمه کار روس‌ها به روستای خود برگشت و چند سالی را بامدارا کردن با دشمنان خانگی خود به سرآورد. برادرانش مخصوصا خلیل خان با وجود کینه قدیمی و همچنین حاکم سنندج شریف الدوله با خصومتی که از سنجرخان داشت دلایل مشکلات و سبب ناراحتی‌های او بودند. با تطمیع و تشویق شریف الدوله، نابرادری سنجرخان دست به توطئه علیه او زدند. او در روز جمعه ماه محرم و روز عاشورا ۱۳۳۷هجری قمری سنجرخان را به خانه خود دعوت کرد. همچنین یکی از برادران تنی خان به نام یدالله خان به این مهمانی دعوت بود  سنجر خان در این مهمانی مورد هدف گلوله گماشتگان برادر ناتنی‌اش قرار گرفت و کشته شد.

4.2/5 - (114 امتیاز)

برای عضویت در کانال تلگرام کلیک کنید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا